TRÁVÍCÍ SOUSTAVA

Trávicí soustava člověka se skládá z 10 orgánů, které spolupracují na tom, aby z potravy, kterou přijímáme, získali energii, živiny a látky potřebné k životu

Trávicí soustava má tyto základní funkce:

  • PŘÍJEM POTRAVY
  • MECHANICKÉ A CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ POTRAVY
  • VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN
  • ROZKLAD SLOŽITÝCH LÁTEK NA JEDNODUŠŠÍ
  • ODSTRAŇOVÁNÍ NESTRÁVENÝCH ZBYTKŮ Z TĚLA

ZUBY

Zuby se jako součást ústní dutiny začínají vyvíjet od 8. týdne těhotenství, kdy se zakládají tzv. zubní pupeny. V průběhu života se pak vyvíjí 4 druhy zubů, které mají odlišnou funkci:

DRUHY ZUBŮ
DRUHY ZUBŮ

ŘEZÁKY - jsou ostré, slouží k ukousnutí potravy. Mléčný i trvalý chrup má 2 řezáky na každé straně = dohromady 8 řezáků.

ŠPIČÁKY - mají tvar kosočtverce. Mléčný i trvalý chrup má 1 špičák na každé straně, tedy 4 špičáků dohromady.

TŘENOVÉ ZUBY - mají vlastnosti špičáků i stoliček. V mléčném chrupu zcela chybí, v trvalém jsou 2 na každé straně, tedy 8 celkem.

STOLIČKY - mají jako jediný druh zubu 4 kořeny. V ústech mají rozmělňovací funkci. Mléčný chrup má stoličky 2 na každé straně, tedy 8 celkem, trvalý chrup může mít 2 - 3 na každé straně, tedy 8 - 12 celkem podle toho, zda došlo k prořezání "zubů moudrosti".

MLÉČNÝ CHRUP - 2 řezáky, 1 špičák a 2 stoličky
MLÉČNÝ CHRUP - 2 řezáky, 1 špičák a 2 stoličky


Po narození pak začínají mléčné zuby růst zhruba od 6. měsíce, všechny mléčné zuby by měly být prořezány do 3. roku věku dítěte. V tuto dobu má dítě 20 MLÉČNÝCH ZUBŮ.

TRVALÝ CHRUP - 2 řezáky, 1 špičák,  třenové zuby, 2 - 3 stoličky
TRVALÝ CHRUP - 2 řezáky, 1 špičák, třenové zuby, 2 - 3 stoličky

Zhruba ve 4 letech se dítěti začíná zvětšovat čelist a začíná se tak vytvářet prostor pro trvalý chrup. Ten začíná růst kolem 6. roku. Mléčné zuby postupně vypadávají a jsou nahrazovány zuby trvalými. Ve 12 letech už by mělo mít každé dítě kompletní trvalý chrup, tedy 28 STÁLÝCH ZUBŮ

Mezi 17. a 21. rokem se pak mohou prořezávat poslední 4 stoličky, tzv. ZUBY MOUDROSTI. Ty se ale mnohým lidem po celý život neprořežou.


STAVBA ZUBU


ČÁSTI TRÁVICÍ SOUSTAVY

ÚSTNÍ DUTINA 

Ústní dutinou přijímáme potravu, kterou následně zuby mechanicky zpracovávají - rozmělňují. Poté dochází ke smíchání rozmělněné potravy se slinami, které jsou tvořeny slinnými žlázami

Sliny obsahují vodu, enzym PTYLIN (štěpení škrobu), MUCIN (obaluje sousto a chrání tak trávicí trubici před poškozením). Denně vytvoříme asi 1,5 litru slin.

Pomocí jazyka se pak posouvá sousto dál do hltanu.

HLTAN

Je to asi 14 cm dlouhá trubice, která je společná pro trávicí a dýchací soustavu - NOSOHLTAN. Při každém polknutí dochází k přiklopení dýchací trubice tzv. HRTANOVOU PŘÍKLOPKOU, která zabraňuje vdechnutí potravy.

JÍCEN

25 - 32 cm dlouhá trubice, která vlnivým pohybem zajišťuje jednosměrné posouvání potravy - PERISTALTIKA.

ŽALUDEK

Je to rozšířená část trávicí soustavy o objemu 1 - 1,5 litru. Na vstupu jícnu do žaludku je svěrač ČESLO, na východu tenkého střeva z žaludku je VRÁTNÍK. Tyto dva svěrače se při naplnění žaludku uzavírají a začíná trávicí proces.

MECHANICKÉ TRÁVENÍ - "rozemletí" potravy pohyby žaludku - vzniká trávenina, CHEMICKÉ TRÁVENÍ - smíchání tráveniny se žaludečními šťávami (kyselina chlorovodíková - zabíjí choroboplodné zárodky, enzym PEPSIN - štěpí bílkoviny, lipázy atd.). Stěna žaludku je chráněna vrstvou mucinu, který zabraňuje poškození žaludku kyselinou. Narušením této vrstvy vznikají žaludeční vředy.

ŽALUDEČNÍ PERISTOLA - 15 - 20 minut od polknutí potravy začíná žaludek potravu zpracovávat. Potrava pak zůstává v žaludku 2 - 6 hodin podle složení potravy. Žaludek se vyprazdňuje postupně.

TENKÉ STŘEVO

Tenké střevo je nejdelší část trávicí soustavy. Je dlouhé 3 - 5 metrů a probíhá v něm intenzivní trávení (proces rozkladu potravy na jednodušší a stravitelnější látky). Začíná zde také vstřebávání (přechod vody a živin přes stěnu střeva do krevního oběhu a mízní soustavy). Vnitřní stěnu tvoří tzv. KLKY, což jsou výbežky, které zvětšují plochu střeva a zvyšují tak účinek vstřebávání.

DVANÁCTNÍK - 12 palců dlouhá část tenkého střeva, do které ústí vývod slinivky břišní a žlučníku. Dalšími částmi jsou LAČNÍK a KYČELNÍK.

TLUSTÉ STŘEVO

První část tlustého střeva, která je dlouhá asi 1,5 metru, tvoří SLEPÉ STŘEVO s červovitým výběžkem APENDIXEM. 

V tlustém střevě dochází ke konečnému vstřebávání a tím pádem zahuštění jeho obsahu. Vytváří se zde stolice, která se shromažďuje v KONEČNÍKU. Nestrávené zbytky se pak odstraňují z těla ŘITNÍM OTVOREM.

JÁTRA

Největší žláza v lidském těle, ve které se tvoří ŽLUČ. Ta se pak shromažďuje ve žlučníku. V játrech probíhá metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, likvidují se jedovaté látky (tzv. detoxikace organismu) a hemoglobin (krevní barvivo červených krvinek).

SLINIVKA BŘIŠNÍ

Produkuje šťávy obsahující enzymy - látky, které pomáhají trávení cukrů, tuků a bílkovin. Kromě toho vytváří také hormony inzulin a glukagon.