Opakování na test

1. ÚKOL: POPIŠ OBRÁZKY


2. ÚKOL: VYBER SPRÁVNOU ODPOVĚĎ

  1. KTERÁ VRSTVA CHRÁNÍ ZUB PŘED POŠKOZENÍM?

A) zubovina

B) sklovina

C) zubní dřeň

2. KTERÁ VRSTVA ZUB VYPLŇUJE?

A) zubní dřeň

B) zubovina

C) sklovina

3. KTERÁ ČÁST ZUBU UPEVŇUJE ZUB V ČELISTI?

A) korunka

B) krček

C) kořen

4. KTERÁ ČÁST ZUBU JE VIDĚT NAD DÁSNÍ?

A) korunka

B) krček

C) kořen

5. KTERÁ ČÁST ZUBU JE VIDĚT PŘI PARADENTÓZE?

A) korunka

B) krček

C) kořen

6. KDE NAJDEME ENZYM PTYALIN?

A) v žaludku

B) v ústech

C) ve střevě

7. KDE NAJDEME ENZYM PEPSIN?

A) ve střevě

B) ústech

C) v žaludku

8. K ČEMU SLOUŽÍ V ŽALUDKU MUCIN?

A) rozpouští tuky

B) rozkládá pevné sousto na kašovitou hmotu

C) chrání stěnu žaludku před poškozením

9. KTERÁ ČÁST TRÁVICÍ SOUSTAVY JE SPOLEČNÁ SE SOUSTAVOU DÝCHACÍ?

A) hltan

B) jícen

C) žaludek

10. KDE DOCHÁZÍ KE KONEČNÉMU TRÁVENÍ?

A) v žaludku

B) v tlustém střevě

C) v tenkém střevě

11. KDE DOCHÁZÍ K NEJVĚTŠÍMU VSTŘEBÁVÁNÍ?

A) v tlustém střevě

B) v tenkém střevě

C) v konečníku

12. CO JE TO TRÁVENÍ?

A) přijímání potravy

B) rozklad složitých látek na jednodušší

C) přechod vody a živin přes stěnu střeva

13. CO JE TO VSTŘEBÁVÁNÍ?

A) přijímání potravy

B) rozklad složitých látek na jednodušší

C) přechod vody a živin přes stěnu střeva

14. KDE VZNIKÁ ŽLUČ?

A) v žaludku

B) v žlučníku

C) v játrech

15. KDE SE SHROMAŽĎUJE ŽLUČ?

A) v žaludku

B) v žlučníku

C) v játrech

16. KDE SE SHROMAŽĎUJÍ NESTRÁVENÉ ZBYTKY POTRAVY?

A) v tlustém střevě

B) v řitním otvoru

C) v konečníku

17. KDE DOCHÁZÍ K TZV. PERISTALTICKÝM POHYBŮM?

A) v ústní dutině

B) v hltanu

C) v jícnu

18. KTERÉ ZUBY CHYBÍ V MLÉČNÉM CHRUPU?

A) řezáky

B) špičáky

C) třenové zuby

19. JAKÝ JE ZUBNÍ VZOREC MLÉČNÉHO CHRUPU?

A) 2.1.0.2

B) 2.1.1.2

C) 2.1.2.2

20. KOLIK ZUBŮ MÁ MLÉČNÝ CHRUP?

A) 20

B) 28

C)32

21. KOLIK ZUBŮ MÁ TRVALÝ CHRUP BEZ ZUBŮ MOUDROSTI?

A) 20

B) 28

C)32

22. KOLIK ZUBŮ MÁ TRVALÝ CHRUP BEZ ZUBŮ MOUDROSTI?

A) 20

B) 28

C) 32

23. JAKÝ JE ZUBNÍ VZOREC TRVALÉHO CHRUPU?

A) 2.1.0.2

B) 2.1.2.2

C) 2.1.2.3